Postrv po tržaško, dušena zelenjava
Postrv je cenjena sladkovodna riba, ki spada v družino rib kostnic. Meso postrvi je belo ima visoko beljakovinsko vrednost in zelo malo maščob. Le morska postrv, ki je zašla v morje, je dobila rožnato meso, ker se hrani z mehkužci. Zelo pogost način priprave je pečena postrv s tržaško omako, ki jo dodamo ob postrežbi. Tržaška omaka je poimenovanje za omako, v kateri je veliko česna – iz svetlega prežganja na olivnem olju, ki mu dodajo (strt) česen, sesekljan peteršilj, popražijo in zalijejo z juho, solijo in popoprajo ter prevrejo.1
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis ali limonin sok. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje).1
KOT ZANIMIVOST:
Pravijo, da je neki fr. kuharski mojster ugriznil v česen in dahnil v solato, rekoč ''To bo zadostovalo''.1
Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 528 kcal |
Energijska vrednost | 2218 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,5 g |
Ogljikovi hidrati | 24,2 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 29,4 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
POSTRV PO TRŽAŠKO (ribe)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.