Postrv po tržaško, peteršiljev krompir
Postrv je cenjena sladkovodna riba, ki spada v družino rib kostnic. Meso postrvi je belo ima visoko beljakovinsko vrednost in zelo malo maščob. Le morska postrv, ki je zašla v morje, je dobila rožnato meso, ker se hrani z mehkužci. Zelo pogost način priprave je pečena postrv s tržaško omako, ki jo dodamo ob postrežbi. Tržaška omaka je poimenovanje za omako, v kateri je veliko česna – iz svetlega prežganja na olivnem olju, ki mu dodajo (strt) česen, sesekljan peteršilj, popražijo in zalijejo z juho, solijo in popoprajo ter prevrejo. 1
Peteršiljev krompir je priloga, narejena iz v slani vodi kuhanega krompirja potresenega s sesekljanim peteršiljem.
KOT ZANIMIVOST:
Pravijo, da je neki fr. kuharski mojster ugriznil v česen in dahnil v solato, rekoč ''To bo zadostovalo''. 1
Krompir je gomoljnica, ki raste pod zemljo. Pust in zmerno zabeljen krompir je nizkokalorično živilo, svež peteršilj pa odličen vit vitamina C. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 585 kcal |
Energijska vrednost | 2457 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,3 g |
Ogljikovi hidrati | 50,8 g |
Sladkorji | 2,0 g |
Beljakovine | 33,9 g |
Prehranske vlaknine | 7,2 g |
Informacije o alergenih
POSTRV PO TRŽAŠKO (ribe)