Pražen krompir
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.1
KOT ZANIMIVOST:
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.1
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 280 g |
Energijska vrednost | 304 kcal |
Energijska vrednost | 1277 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,2 g |
Ogljikovi hidrati | 44,4 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 8,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
/