Pražena junčja jetrca, popečena eko polenta*
Jetrca, kot glavna mesna jed, so s čebulo pražena jetra z dodatkom začimb, kot so majaron, poper in peteršilj. Junec je mlad skopljen samec goveda. Meso junca je junetina – nekaj vmes med teletino in govedino. Slaba stran jeter je, da vsebujejo veliko holesterola, zato z uživanjem jeter ne smemo pretiravati.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. Polenta, ki se po kuhanju speče v pečici, postane še trša in je primerna za rezanje. Lahko se speče z raznimi dodatki (sir, skuta, zelenjava, slanina,…). Ker ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), je primerna tudi za ljudi s celiakijo. 1
KOT ZANIMIVOST:
Jetra so največji prehranski naravni vir hemske oblike železa v prehrani. Železo je eden najpomembnejših mineralov, saj je nujen za gradnjo hemoglobina in zato prenašanje kisika po telesu. Primanjkovanje železa v prehrani je povezano s slabokrvnostjo.
Domovina polente je Italija. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 841 kcal |
Energijska vrednost | 3532 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 28,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,6 g |
Ogljikovi hidrati | 91,5 g |
Sladkorji | 2,5 g |
Beljakovine | 53,4 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
PRAŽENA JUNČJA JETRCA (sledi zelene, mleka, jajc in glutena), POPEČENA EKO POLENTA* (sledi pšenice)