Prekajen vrat, bujta repa
Svinjski vrat je grobovlaknasto meso brez loja, meso ima več vezivnega tkiva. Je izredno sočen. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa, ki je potrebno za prenos kisika v krvi. Dimljenje, postopek kjer se meso izpostavi lesnemu dimu, da poseben okus in vonj, kar naredi meso še bolj okusno. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence domače hrane.
Bujta repa je prekmurska ljudska jed iz repe, prosene kaše in mesa, ki se je razvila na podeželju. Je zelo okusna in seveda odlična namesto juhe ali pa kot glavna jed z kosom kruha ter klobase oz. mesa.
KOT ZANIMIVOST:
Dimljenje, poleg posebnega okusa in vonja, meso tudi zaščiti pred razvojem bakterij in plesni. Obstaja več vrst dimljenja, hladno, vroče domače in tekoče. Slednje preizkušajo na Japonskem, kjer meso namakajo v lesni kislini.
Ime bujta repa pride od prekmurske besede bujti (ubiti, zaklati), ker jed tradicionalno delajo, ko zakoljejo prašiča.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 340 g |
Energijska vrednost | 547 kcal |
Energijska vrednost | 2297 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 33,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,3 g |
Ogljikovi hidrati | 27,8 g |
Sladkorji | 2,8 g |
Beljakovine | 33,4 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
BUJTA REPA (sledi pšenice in listne zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |