
Prekajen vrat, žganci, kislo zelje
Svinjski vrat je grobo vlaknasto meso brez loja, meso ima več vezivnega tkiva. Je izredno sočen. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa, ki je potrebno za prenos kisika v krvi. Dimljenje, postopek kjer se meso izpostavi lesnemu dimu, da poseben okus in vonj, kar naredi meso še bolj okusno. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence domače hrane.1
Žganci so jed v obliki večjih in manjših grudic iz moke ali zdroba, kuhanega v vodi. Lahko so samostojna jed ali priloga, lahko jih jemo za zajtrk, kosilo ali večerjo. V 19. stoletju so na Kranjskem veljali celo za »steber« dežele. To kaže, kako pomembna je bila ta tradicionalna jed za preživetje številnih ljudi.1,2
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Če je zelje preveč kislo se ga lahko spere z vodo. Kuha se ga v zelo malo vode ali duši, samega ali z raznimi dodatki (začimbe, čebula, krompir, moka,…). Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zaradi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem.1
KOT ZANIMIVOST:
Dimljenje, poleg posebnega okusa in vonja, meso tudi zaščiti pred razvojem bakterij in plesni. Obstaja več vrst dimljenja, hladno , vroče domače in tekoče. Slednje preizkušajo na Japonskem, kjer meso namakajo v lesni kislini.1
Kadar se je komu zdelo, da nismo dorasli nalogi, je rad rekel, da bomo morali pojesti še dosti žgancev, preden jo bomo zmogli, kar je dalo vedeti, da nas oskrbijo z močjo in energijo.2
Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo. Ohranjeni so zapisi, da so s kislim zeljem hranili delavce, ki so gradili Kitajski zid. Z njim so zdravili tudi skorbut, saj vsebuje veliko vitamina C.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.rodnagruda.si/slovenska_kuhinja/2014060513320210/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 574 kcal |
Energijska vrednost | 2411 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,8 g |
Ogljikovi hidrati | 30,3 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 35,34 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
ŽGANCI (pšenica), KISLO ZELJE (pšenica, sledi zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.