Prekajeni vrat, kislo zelje z ocvirki, kmečki krompir
Svinjski vrat je grobo vlaknasto meso brez loja, meso ima več vezivnega tkiva. Je izredno sočen. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa, ki je potrebno za prenos kisika v krvi. Dimljenje, postopek kjer se meso izpostavi lesnemu dimu, da poseben okus in vonj, kar naredi meso še bolj okusno. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence domače hrane. 1
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Če je zelje preveč kislo se ga lahko spere z vodo. Kuha se ga v zelo malo vode ali duši, samega ali z raznimi dodatki (začimbe, čebula, krompir, moka,…). Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zaradi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem. 1
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Kmečki krompir je idealna priloga, ki se poda k močnim mesnim jedem. 2
KOT ZANIMIVOST:
Dimljenje, poleg posebnega okusa in vonja, meso tudi zaščiti pred razvojem bakterij in plesni. Obstaja več vrst dimljenja, hladno , vroče domače in tekoče. Slednje preizkušajo na Japonskem, kjer meso namakajo v lesni kislini. 1
Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo. Ohranjeni so zapisi, da so s kislim zeljem hranili delavce, ki so gradili Kitajski zid. Z njim so zdravili tudi skorbut, saj vsebuje veliko vitamina C. 1
V krompirju je največ vode, skoraj 80% in ogljikovih hidratov okoli 18 %, večinoma škroba, beljakovin je le okoli 2 %, maščobe pa okoli 0,1 %. Od mineralov vsebuje največ kalija in fosforja, od vitaminov pa vitamin C, ki pa se ga s kuhanjem večino uniči. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 560 g |
Energijska vrednost | 1313 kcal |
Energijska vrednost | 5514 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 94,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 37,3 g |
Ogljikovi hidrati | 72,2 g |
Sladkorji | 3,8 g |
Beljakovine | 41,7 g |
Prehranske vlaknine | 11,7 g |
Informacije o alergenih
KISLO ZELJE Z OCVIRKI (sledi glutena, mleka, zelene in gorčičnih semen)