Prežganka
Juha iz prežganja. Na maščobi naredijo temno prežganje, dodajo začimbe in zalijejo s kropom, nekaj časa kuhajo in nato v juho razžvrkljajo celo jajce. 1
KOT ZANIMIVOST:
V slovenskih pokrajinah se sestavine za juho prežganko razlikujejo po sestavi, predvsem po vrsti maščobe, začimbah in dodatkih. Velikokrat slišimo, da je prežganka ali prežgana juha dobra za želodec, je lahka in nam pomaga pri raznih problemih z prebavo. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009: 880.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 250 g |
Energijska vrednost | 57 kcal |
Energijska vrednost | 239 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 4,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,7 g |
Ogljikovi hidrati | 3,2 g |
Sladkorji | 0,1 g |
Beljakovine | 2,0 g |
Prehranske vlaknine | 0,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca