Puranja jetrca v omaki, polenta
Jetrca, kot glavna mesna jed, so s čebulo pražena jetra z dodatkom začimb, kot so majaron, poper in peteršilj. Lepo se ujemajo s poljubno pripravljenim krompirjem, polento, cmoki, testeninami ali zgolj s kosom domačega kruha. Jetra so največji prehranski naravni vir hemske oblike železa v prehrani. Železo je eden najpomembnejših mineralov, saj je nujen za gradnjo hemoglobina in zato prenašanje kisika po telesu. Primanjkovanje železa v prehrani je povezano s slabokrvnostjo. Slaba stran jeter je, da vsebujejo veliko holesterola, zato z uživanjem jeter ne smemo pretiravati.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.1
KOT ZANIMIVOST:
V prehrani so zlasti pomembna jetra domačih živali, perutnine, divjadi in rib. So bogat vir mineralov in vitaminov.
Domovina polente je Italija. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 734 kcal |
Energijska vrednost | 3083 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,7 g |
Ogljikovi hidrati | 95,0 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 45,3 g |
Prehranske vlaknine | 8,8 g |
Informacije o alergenih
PURANJA JETRCA V OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka in zelene), POLENTA (sledi pšenice)