
Puranja pečenka, omaka s suhim sadjem, ocvrtki
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Puranje meso je pusto, saj vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna jed tudi za diete. V parno-konvekcijski pečici pečena pečenka je bolj sočna in vsebuje več hranil, kot pečena v klasičnih pečicah. 1
Suho sadje vsebuje več hranilnih in biološko pomembnih snovi, na primer: vitaminov, kislin, rudnin in sladkorja, kot sveže. Prav tako je sušenje najstarejši način konzerviranja sadja. Sadje v katerikoli obliki se najbolje obnese kot enostaven in samostojen obrok. Zaradi visoke vsebnosti fruktoze je potrebno količino vsakega sadja omejiti, in sicer tako, da celodnevni vnos zaužite fruktoze iz vseh virov hrane ne preseže več kot 25 g. Suho sadje delimo na sladko, sladko kislo in kislo. Sladko sadje lahko kombiniramo s sladko kislim sadjem ali mlečnimi izdelki. Sladko kislo sadje lahko kombiniramo z ostalim sladko kislim sadjem, sladkim in kislim sadjem, žiti in mlečnimi izdelki. Kislo sadje lahko kombiniramo s sladko kislim in kislim sadjem, žiti in mlečnimi izdelki. 3
Ocvrtki ali kroketi so najpogosteje pripravljeni iz krompirja. Panirajo se po pariško ali dunajsko. So odlična priloga različnim omakam, lahko pa se jih uživa tudi kot glavno jed z omako. Poleg slanih ocvrtkov se kot sladica pripravljajo sladki ocvrtki, kamor spadajo flancati, krofi in miške. 1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3). 2
Suho sadje je bilo včasih nuja za preživetje, zdaj pa ga uživamo kot prigrizek ali zdravo sladilo. Lahko ga gosti razne glivice roda asperghillus, zato moramo biti pazljivi na vonj in videz sadja. 3
Ocvrtki so stara ljudska jed , ki so jih menda izumili Saraceni, v Evropo naj bi jih prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
3. https://www.bodieko.si/suho-sadje-zdravje
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 854 kcal |
Energijska vrednost | 3587 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 44,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,9 g |
Ogljikovi hidrati | 64,0 g |
Sladkorji | 2,0 g |
Beljakovine | 45,3 g |
Prehranske vlaknine | 7,0 g |
Informacije o alergenih
OMAKA S SUHIM SADJEM (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme in sledi jajc, mleka, zelene), OCVRTKI (pšenica in sledi mleka)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.