Puranja pečenka v naravni omaki, metuljčki
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Puranje meso je pusto, saj vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna jed tudi za diete. V parno-konvekcijski pečici pečena pečenka je bolj sočna in vsebuje več hranil, kot pečena v klasičnih pečicah.1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Metuljčki so jajčne testenine v obliki metuljčka. Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami. Zaradi posebne oblike so metuljčki zelo primerni tudi za testeninske solate.1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3).2
Verjetno nima noben narod toliko testenin kot Italijani. Na splošno jim pravijo pasta, kar dobesedno pomeni 'testo'. S tem izrazom zajamejo vse testenine. Testenine je vedno treba kuhati v velikem loncu (na 10 dag testenin je potreben 1 l vode).1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500g |
Energijska vrednost | 576 kcal |
Energijska vrednost | 2419 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 62,3 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 49,9 g |
Prehranske vlaknine | 2,1 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka, sledi zelene), METULJČKI (pšenica, jajca)