Puranja pečenka v naravni omaki, zelenjavni riž
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Puranje meso je pusto, saj vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna jed tudi za diete. V parno-konvekcijski pečici pečena pečenka je bolj sočna in vsebuje več hranil, kot pečena v klasičnih pečicah. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3). 2
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 558 kcal |
Energijska vrednost | 2344 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 59,6 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 46,5 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka, sledi zelene), ZELENJAVNI RIŽ (zelena, sledi mleka)