Puranja pečenka v smetanovi omaki, mlinci
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Puranje meso je pusto, saj vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna jed tudi za diete. Z dodatkom smetanove omake zrezki postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Smetana je maščoba, ki jo posnamejo iz mleka. Običajno ima mleko okoli 4 % smetane. Smetanovo omako se lahko naredi iz različnih vrst smetan. Rastlinska smetana sodi med ne mlečne smetane, vsebuje pa hidrogenizirano rastlinsko maščobo, zato ta smetana ne vsebuje holesterola. 1
So tenko razvaljano nekvašeno testo iz moke, vode in soli, spečeno v pečici. Nato se mlince nalomi in popari s kropom. 1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3). 2
Med mlince štejejo "chapati", "fladenbrot", "flatbread", "indžero", lepinjo, pito in mehiške tortilje. Mlinci so najstarejša in najbolj na tradicijo vezana oblika kruha. Najpogosteje jih jemo v jesenskem času, saj so značilna priloga v Martinovem kosilu, ko se mošt spremeni v vino. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 774 kcal |
Energijska vrednost | 3251 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,6 g |
Ogljikovi hidrati | 80,6 g |
Sladkorji | 2,5 g |
Beljakovine | 51,6 g |
Prehranske vlaknine | 1,9 g |
Informacije o alergenih
SMETANOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), MLINCI (pšenica, jajca, sledi mleka, soje, oreščkov in sezama)