Puranja pečenka z gobovo omako, mlinci
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Puranje meso je pusto, saj vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna jed tudi za diete. V parno-konvekcijski pečici pečena pečenka je bolj sočna in vsebuje več hranil, kot pečena v klasičnih pečicah.1
Gobovo svetlo ali temno omako ali gobovo smetano omako postrežejo k zrezku ali čez testenine/njoke,… gobe so zelo bogat vir mineralov, vsebujejo veliko vode in nekaj beljakovin.
Mlinci so tenko razvaljano nekvašeno testo iz moke, vode in soli, spečeno v pečici. Nato se mlince nalomi in popari s kropom.1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3).2
Sveže nabrane gobe je treba uporabiti še isti dan. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Gob naj ne bi uživali več kot enkrat tedensko, saj so težko prebavljive.
Med mlince štejejo "chapati2, "fladenbrot", "flatbread", "indžero", lepinjo, pito in mehiške tortilje. Mlinci so najstarejša in najbolj na tradicijo vezana oblika kruha.1 Najpogosteje jih jemo v jesenskem času, saj so značilna priloga v Martinovem kosilu, ko se mošt spremeni v vino.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 774 kcal |
Energijska vrednost | 3251 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,60 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,6 g |
Ogljikovi hidrati | 80,6 g |
Sladkorji | 2,50 g |
Beljakovine | 51,60 g |
Prehranske vlaknine | 1,90 g |
Informacije o alergenih
PURANJA PEČENKA Z GOBOVO OMAKO (pšenica, mlečni izdelek, soja), MLINCI (pšenica, sledi jajc, mleka, soje, oreščkov in sezama)