Puranja pečenka, zelenjavna prikuha, popečena polenta
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Puranje meso je pusto, saj vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna jed tudi za diete. V parno-konvekcijski pečici pečena pečenka je bolj sočna in vsebuje več hranil, kot pečena v klasičnih pečicah. 1
Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto, kar pomeni da ima veliko hranil v zelo majhni energijski vrednosti. Tovrstna hranila vsebuje v zelo majhni količini, a pomembno prispevajo svoj nadvse koristen, varovalen učinek na zdravje. Nekaj se jih s kuhanjem tudi izgubi in izplava v vodo, nekatera pa postanejo telesu še bolj dostopna, da jih učinkovito izkoristi.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. Polenta, ki se po kuhanju speče v pečici, postane še trša in je primerna za rezanje. Lahko se speče z raznimi dodatki (sir, skuta, zelenjava, slanina,…). Ker ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), je primerna tudi za ljudi s celiakijo. 1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3). 2
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho.
Domovina polente je Italija. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 703 kcal |
Energijska vrednost | 2953 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 90,3 g |
Sladkorji | 3,7 g |
Beljakovine | 50,5 g |
Prehranske vlaknine | 13,4 g |
Informacije o alergenih
ZELENJAVNA PRIKUHA (mlečni izdelek), POPEČENA POLENTA (sledi pšenice)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.