
Puranja rižota z zelenjavo
Jed izvira iz Azije (pilav) od koder se je razširila v Sredozemlje: dušen riž z mesom in zelenjavo. Najbolj primeren riž za rižote je riž sorte arborio ali carnaroli, saj so zrna kratka in vpijejo le toliko vode, da izločijo ravno prav škroba, da rižota ostane sočna in hkrati nerazkuhana oz. »al dente«. Dodana poletna zelenjava, kot so paradižnik, malancan, paprika ter bučke povečajo hranilno vrednost jedi, predvsem vsebnost prehranske vlaknine ter vitaminov. 1
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek"). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 808 kcal |
Energijska vrednost | 3394 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 14,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 126,2 g |
Sladkorji | 4,0 g |
Beljakovine | 41,7 g |
Prehranske vlaknine | 6,5 g |
Informacije o alergenih
mleko, jajca, zelena, sledi pšenice
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.