Puranja rižota z beluši
Rižota izvira iz Azije od koder se je razširila v Sredozemlje: dušen riž z mesom in zelenjavo. Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je kuhan 'al dente'. Beluši vsebujejo zelo malo kalorij in hkrati obogatijo jed z vlakninami.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek"). Beluši delujejo kot odvajalo tekočine, zato čistijo ledvice. Pripisujejo jim tudi afrodizično moč. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 576 kcal |
Energijska vrednost | 2419 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,2 g |
Ogljikovi hidrati | 83,2 g |
Sladkorji | 4,9 g |
Beljakovine | 28,3 g |
Prehranske vlaknine | 2,6 g |
Informacije o alergenih
/