
Puranja rižota z gobami
Jed izvira iz Azije od koder se je razširila v Sredozemlje: dušen riž z mesom in zelenjavo. Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je kuhan 'al dente'.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo risotto ("rižek"). Beluši delujejo kot odvajalo tekočine, zato čistijo ledvice. Pripisujejo jim tudi afrodizično moč. 1
Sveže nabrane gobe je najbolje uporabiti še isti dan, tako so najbolj aromatične in hranilne. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 668 kcal |
Energijska vrednost | 2806 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 87,3 g |
Sladkorji | 1,4 g |
Beljakovine | 40,9 g |
Prehranske vlaknine | 2,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja, zelena
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.