Puranja rolada, naravna omaka, ocvrtki
Rolada (pogovorno) ali zvitek je jed iz tanke plasti mesa, ki se premaže z nadevom (običajno zelenjavni nadev, dišavnice, lahko je dodan tudi riž) in zvije. Da se že po imenu loči od istoimenske slaščice (rulada), ji pogosto rečejo mesna rulada.
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali začinka. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Ocvrtki ali kroketi so najpogosteje pripravljeni iz krompirja. Panirajo se po pariško ali dunajsko. So odlična priloga različnim omakam, lahko pa se jih uživa tudi kot glavno jed. Poleg slanih ocvrtkov se kot sladica pripravljajo sladki ocvrtki, kamor spadajo flancati, krofi in miške.
KOT ZANIMIVOST:
Američani danes pomislijo na purana večinoma samo enkrat na leto, na zahvalni dan. Nekaj tednov pred zahvalnim dnevom strokovnjaki za prehrano mrzlično razpravljajo o puranu: je boljši zamrznjen ali svež? Koliko časa ga je potrebno odmrzovati? Ga moramo soliti ali ne? Nato pa za 11 mesecev pozabijo nanj.
Ocvrtki so stara ljudska jed , ki soj jih menda izumili Saraceni, v Evropo naj bi jih prinesli križarji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 749 kcal |
Energijska vrednost | 3146 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 43,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,8 g |
Ogljikovi hidrati | 52,3 g |
Sladkorji | 0,4 g |
Beljakovine | 35,4 g |
Prehranske vlaknine | 5,6 g |
Informacije o alergenih
PURANJA ROLADA (mlečni izdelek, soja), NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, listne zelene), OCVRTKI (pšenica in sledi mleka)