Puranja rolada v gobovi omaki, špinačni rezanci
Rolada (pogovorno) ali zvitek je jed iz tanke plasti mesa, ki se premaže z nadevom (običajno zelenjavni nadev, dišavnice, lahko je dodan tudi riž) in zvije. Da se že po imenu loči od istoimenske slaščice (rolada), ji pogosto rečejo mesna rolada.1 Gobova omaka je pripravljena iz prepraženih različnih gob (posušenih ali zamrznjenih), na čebuli ali brez, v smetanovi ali naravni omaki.
Špinačni rezanci so testenine v širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Slednji dobijo značilno barvo zaradi dodatka špinače v testu.
KOT ZANIMIVOST:
Američani danes pomislijo na purana večinoma samo enkrat na leto, na zahvalni dan. Nekaj tednov pred zahvalnim dnevom strokovnjaki za prehrano mrzlično razpravljajo o puranu: je boljši zamrznjen ali svež? Koliko časa ga je potrebno odmrzovati? Ga moramo soliti ali ne? Nato pa za 11 mesecev pozabijo nanj. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Prevrete zamrznjene gobe izgubijo del arome in okusa. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 559 kcal |
Energijska vrednost | 2348 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 14,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,5 g |
Ogljikovi hidrati | 61,5 g |
Sladkorji | 4,6 g |
Beljakovine | 42,7 g |
Prehranske vlaknine | 5,7 g |
Informacije o alergenih
PURANJA ROLADA (mlečni izdelek, soja), GOBOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠPINAČNI REZANCI (pšenica, jajca)