Puranja rolada z muslinom, curry omaka, špinačni rezanci
Rolada (pogovorno) ali zvitek je jed iz tanke plasti mesa, ki se premaže z nadevom in zvije. Da se že po imenu loči od istoimenske slaščice (ROLADA), ji pogosto rečejo mesna ROLADA. Puranja ROLADA je nadevana z MUSLINOM- zmletim mesom puranjih krač, zmesi je na koncu dodan tudi beljak, začimbe ter smetana. Tako pripravljena jed je odlična popestritev klasičnih mesnih jedi. Beseda »muslin« izhaja iz francoščine, s katero opišemo homogeno ter mehko zmiksano zmes, ki je običajno obogatena s stepeno smetano 1.
Omaka s curryem in smetano ali mlekom. Curry (ang.) ali kari je azijska dišeča mešanica začimb, ki jo prodajajo kot prašek. Indijski karijev prašek navadno vsebuje cimet, ingver, poper, čili, nageljnove žbice, česen, kardamom, koriander, kumino, muškatni cvet in orešček, piment, lečo, seme indijskega triplata, gorčičino seme in liste karijevca, drevesa izpod Himalaje in s Šrilanke, ki spada v rod citrusov. Karijev je sicer na desetine vrst, vendar v njih nikoli ni vseh sestavin hkrati, zato je nešteto mešanic.1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. Barvni so za videz bolj privlačni, po hranilni vrednosti pa se ne razlikujejo od navadnih, razen če jih naredimo sami s svežo zelenjavo.
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je nemastno in lažje prebavljivo, vsebuje veliko vitaminov B ter tudi nekaj mineralov. 1
Barvo kariju daje kurkuma, ki je po ugotovitvah znanstvenikov, hrana za možgane.1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.
1Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 580 kcal |
Energijska vrednost | 2436 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,6 g |
Ogljikovi hidrati | 62,7 g |
Sladkorji | 5,0 g |
Beljakovine | 49,5 g |
Prehranske vlaknine | 4,1 g |
Informacije o alergenih
PURANJA ROLADA Z MUSLINOM (mlečni izdelek, jajca), OMAKA CURRY (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠPINAČNI REZANCI (pšenica, jajca)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.