Puranja rolada z muslinom, gorgonzolina omaka, peresniki
Rolada (pogovorno) ali zvitek je jed iz tanke plasti mesa, ki se premaže z nadevom in zvije. Da se že po imenu loči od istoimenske slaščice (rolada), ji pogosto rečejo mesna rolada. Nadev iz muslina je narejen iz mletega mesa puranjih krač, zmesi je na koncu dodan tudi beljak, začimbe ter smetana. Tako pripravljena jed je odlična popestritev klasičnih mesnih jedi. Beseda »muslin« izhaja iz francoščine, s katero opišemo homogeno ter mehko zmiksano zmes, ki je običajno obogatena s stepeno smetano.1
Gorgonzola, sir s plemenito plesnijo, je posebnost Lombardije. Zaradi ostrega okusa, ki ji jo daje plesen, je priljubljena sestavina za pripravo kremastih omak, posebej v Lombardiji, kjer jo postrežejo v kombinaciji s pečeno polento.1
Testenine so tipična italijanska jed, ki se v Italiji običajno uživajo kot predjed (primo piatto).2 Peresniki ali po italijansko penne so brez jajčne ali jajčne testenine, valjaste oblike z gladko ali brazdasto površino.3 Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami.2
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je nemastno in lažje prebavljivo, vsebuje veliko vitaminov B ter tudi nekaj mineralov.1
Gorgonzola izvira iz italijanskega kraja Gorgonzola, blizu Milana. Iz kravjega mleka pridelajo skuto, ki ji nato z iglami v sredico dodajo plesen Penicillium gorgonzola, solijo in pustijo zoreti nekaj mesecev.2
Izraz ''al dente'' pomeni da je testenina ravno prav skuhana, ni premehka ne pretrda, ampak je takšna, da jo moramo zgristi.4
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Testenine
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Penne
4. https://it.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080602050015AAUJV9g
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 738 kcal |
Energijska vrednost | 3100 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,1 g |
Ogljikovi hidrati | 64,0 g |
Sladkorji | 2,8 g |
Beljakovine | 57,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Informacije o alergenih
PURANJA ROLADA Z MUSLINOM (mlečni izdelek, jajca), GORGONZOLINA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc), PERESNIKI (pšenica)