Puranja rolada z zelenjavo, naravna omaka, njoki
Rolada (pogovorno) ali zvitek je jed iz tanke plasti mesa, ki se premaže z nadevom in zvije. Da se že po imenu loči od istoimenske slaščice (rulada), ji pogosto rečejo mesna rulada. Puranja rulada je nadevana z mesom puranjih krač in zelenjavo, zmesi je na koncu dodan tudi beljak, začimbe ter smetana. Tako pripravljena jed je odlična popestritev klasičnih mesnih jedi, hkrati doprinese k večjemu vnosu vlaknin, ki podaljšajo občutek sitosti in olajšajo prebavo. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je nemastno in lažje prebavljivo, vsebuje veliko vitaminov B ter tudi nekaj mineralov. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 634 kcal |
Energijska vrednost | 2663 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,8 g |
Ogljikovi hidrati | 74,4 g |
Sladkorji | 4,9 g |
Beljakovine | 46,4 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
PURANJA ROLADA (mlečni izdelek, jajca), NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene)