Puranja rolada z zelenjavo, paprična omaka, špinačni rezanci
Rolada (pogovorno) ali zvitek je jed iz tanke plasti mesa, ki se premaže z nadevom in zvije. Da se že po imenu loči od istoimenske slaščice (rolada), ji pogosto rečejo mesna rolada. Puranja rolada je nadevana z mesom puranjih krač in zelenjavo, zmesi je na koncu dodan tudi beljak, začimbe ter smetana. Tako pripravljena jed je odlična popestritev klasičnih mesnih jedi, hkrati doprinese k večjemu vnosu vlaknin, ki podaljšajo občutek sitosti in olajšajo prebavo. 1
Paprika je predvsem odličen vir vitamina C (108 mg/100g), vsebuje ga kar 4-6-krat več kot limona in pomaranča. Paprika je primerna hrana pri umirjanju delovanja srca, izboljšuje prekrvitev, viskoznost krvi in preprečuje zamašitev krvnih žil. Pospešuje tudi izločanje seča, želodčne kisline kar vse vpliva na izboljšanje prebave. Omaka je narejena na paradižnikovi osnovi, s tremi vrstami paprik in dodatkom česna, čebule ter začimb, kot so poper, bazilika, timijan in lovor. 1,2
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. Barvni so za videz bolj privlačni, po hranilni vrednosti pa se ne razlikujejo od navadnih, razen če jih naredimo sami s svežo zelenjavo.
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je nemastno in lažje prebavljivo, vsebuje veliko vitaminov B ter tudi nekaj mineralov. 1
Največ vitamina C je v paradižnikovi papriki, sorte rotund rumena. V fiziološko dozorelih plodovih je več vitamina C kot v tehnološko zrelih, to je dobro razvitih plodovih. 2
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/5-97.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 688 kcal |
Energijska vrednost | 2889 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,4 g |
Ogljikovi hidrati | 66,6 g |
Sladkorji | 6,0 g |
Beljakovine | 51,3 g |
Prehranske vlaknine | 4,1 g |
Informacije o alergenih
PURANJA ROLADA Z ZELENJAVO (mlečni izdelek, jajca), PAPRIČNA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠPINAČNI REZANCI (pšenica, jajca)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.