Puranji čevapčiči, žar obloga, lepinja
Orientalska jed, na žaru pečeni svaljki sesekljanega mesa, običajno mešanice svinjine in govedine, začinjene s soljo in poprom, včasih še z drugimi začimbami. Zraven se običajno postreže razno svežo zelenjavo, predvsem čebulo, papriko in paradižnik. Na Balkanu jih značilno postrežejo s kajmakom. 1
Žar priloga je priloga k jedem pečenim na žaru. Sestavljena iz sveže bele čebule, paradižnika in ajvarja. Zraven jedi na žaru se vedno jé svežo ali pečeno zelenjavo (paradižnik, paprika, jajčevec, bučke itd.), lahko je pečena na rešetkah ali na gladki površini nad žerjavico. Žari pa so lahko tudi električni, kontaktni in zidani.
Lepinja je belo pekovsko pecivo, ki ga lahko enostavno pripravimo tudi doma: zamesimo vlažno testo iz moke, kvaseca, malce olja in mlačne vode. Pustimo vzhajati in hlebčke sploščimo na pekaču.
KOT ZANIMIVOST:
Čevapčiči so na Balkan prišli z osvajalskimi pohodi Turkov. V Srbiji prisegajo na leskovške čevapčiče iz junetine in svinjine, čebule, pekoče paprike. 1
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive snovi iz zapečenega mesa. 1
Po drugem imenu tudi somun (pecivo), izhaja iz Balkana, kjer predstavlja tradicionalno jed, še boljša je skupaj s pleskavico ali čevapčičem. Na Bližnjem vzhodu so ji dodali kebab. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://bs.wikipedia.org/wiki/Somun_%28pecivo%29
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 1010 kcal |
Energijska vrednost | 4242 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 47,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,3 g |
Ogljikovi hidrati | 99,2 g |
Sladkorji | 5,3 g |
Beljakovine | 49,1 g |
Prehranske vlaknine | 4,9 g |
Informacije o alergenih
LEPINJA (pšenica, sledi jajc, mleka, soje, oreščkov in sezama)