Puranji dunajski zrezek, dušena zelenjava
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško wiener schnitzel je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke.
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis in limonin sok. Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje).
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse vrste mesa, rib in tudi zelenjave.
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho. Strokovnjaki prisegajo, da se živila najbolje dušijo v bakreni ponvi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 716 kcal |
Energijska vrednost | 3007 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 36,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 46,6 g |
Sladkorji | 5,4 g |
Beljakovine | 46,5 g |
Prehranske vlaknine | 4,8 g |
Informacije o alergenih
PURANJI DUNAJSKI ZREZEK (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.