Puranji dunajski zrezek, rizi bizi
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško "wiener schnitzel" je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke.
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan "al dente". Pravi rizi bizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.
KOT ZANIMIVOST:
Izumili so ga šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa.
Največ riža pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 380 g |
Energijska vrednost | 939 kcal |
Energijska vrednost | 3944 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 37,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,1 g |
Ogljikovi hidrati | 100,7 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 51,3 g |
Prehranske vlaknine | 5,0 g |
Informacije o alergenih
PURANJI DUNAJSKI (gluten, jajca, mleko, sledi soje, sledi oreščkov, sledi sezamovega semen)