Puranji file na žaru, popečena zelenjava
Zelenjava na žaru je posebna poslastica. Speče se hitro, z malo dodane maščobe, postane hrustljava in aromatična ter dobro ohranja hranilne vrednosti.
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3).
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 340 g |
Energijska vrednost | 365 kcal |
Energijska vrednost | 1533 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,5 g |
Ogljikovi hidrati | 11,9 g |
Sladkorji | 6,3 g |
Beljakovine | 48 g |
Prehranske vlaknine | 3,8 g |
Informacije o alergenih
/