Puranji file po vrtnarsko, vretena
Puranje meso v omaki je zelo sočno in hkrati pusto, saj vsebuje zelo malo maščob. Po domače je 'po vrtnarsko' ali 'vrtnarski' izraz, s katerim opisujemo jedi z zelenjavo (npr. piščanca, razne zrezke,…).
Vretena so testenine spiralaste oblike, ki se uporabljajo kot priloga ali glavna jed. Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami.
KOT ZANIMIVOST:
V pravem pomenu besede je vrtnarska omaka topla omaka za k mehko kuhanim in poširanim jajcem, poširanemu piščancu. Zanjo zmešajo v razmerju 1:2 zeleno masleno in holandsko omako ter precedijo.1
Verjetno nima noben narod toliko testenin kot Italijani. Na splošno jim pravijo pasta, kar dobesedno pomeni 'testo'. S tem izrazom zajamejo vse testenine. Testenine je vedno treba kuhati v velikem loncu (na 10 dag testenin je potreben 1 l vode). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 772 kcal |
Energijska vrednost | 3242 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,7 g |
Ogljikovi hidrati | 79,4 g |
Sladkorji | 12,6 g |
Beljakovine | 62,8 g |
Prehranske vlaknine | 10,6 g |
Informacije o alergenih
PURANJI FILE PO VRTNARSKO (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelene), VRETENA (pšenica, jajca)