Puranji file s sirom, smetanova omaka, rizi bizi
Pusti puranji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. smetanova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti.
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan aldente. Pravi rizibizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3).
Največ riža pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 610 g |
Energijska vrednost | 811 kcal |
Energijska vrednost | 3406 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 29,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,9 g |
Ogljikovi hidrati | 84,0 g |
Sladkorji | 7,2 g |
Beljakovine | 50,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,1 g |
Informacije o alergenih
PURANJI FILE S SIROM (pšenica, mlečni izdelek, soja), SMETANOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja)