Puranji file v sirovi omaki, testenine metuljčki
Pusti puranji zrezki z dodatkom omak postanejo sočnejši in polnejšega okusa. K mesu se prav tako zelo poda sirova omaka, saj ga sir s smetano naredi kremasto in odvisno od vrste sira, da prav poseben okus. Obrok je bogat z beljakovinami in maščobami.
Metuljčki so jajčne testenine v obliki metuljčka. Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami. Zaradi posebne oblike so metuljčki zelo primerni tudi za testeninske solate. 1
KOT ZANIMIVOST:
Sir je nastal naključno med prenašanjem mleka v mehovih (živalskih želodcev). Ko so encimi želodčnega tkiva prehajali v mleko, ki se je ta »sesirilo«. Sir vsebuje potrebne minerale, kot sta kalcij in fosfor, vitamine in kakovostne beljakovine. 1
Verjetno nima noben narod toliko testenin kot Italijani. Na splošno jim pravijo pasta, kar dobesedno pomeni 'testo'. S tem izrazom zajamejo vse testenine. Testenine je vedno treba kuhati v velikem loncu (na 10 dag testenin je potreben 1 l vode). 1
1. http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/kako-nastane/129-sir.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 688 kcal |
Energijska vrednost | 2890 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,1 g |
Ogljikovi hidrati | 65,6 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 56,1 g |
Prehranske vlaknine | 1,8 g |
Informacije o alergenih
PURANJI FILE V SMETANOVI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja), TESTENINE METULJČKI (pšenica, jajca)