Puranji file z mozzarelo, dušena zelenjava
Popečen puranji file, obložen z okusnim sirom mozzarello. Puranje meso je vir mineralov kot so fosfor, železo, niacin, kalij, kalcij, cink, baker ter vitaminov B. Je okusno in nemastno, zato se vedno bolj uveljavlja v vsakdanji prehrani. Mozzarella je dober vir kalcija, ki ga potrebujemo za zdrave kosti.1
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis in limonin sok. Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje).
KOT ZANIMIVOST:
Mocarela ali mozzarella je sir, ki ga naredijo iz bivoljega mleka (mozzarella di bufala) ali iz kravjega mleka (navadno mozzarella). Neka legenda pravi, da je mozzarella nastala slučajno, ko je košček skute v neki sirarni blizu Napolija padel v krop.1
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho. Strokovnjaki prisegajo, da se živila najbolje dušijo v bakreni ponvi.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 427 kcal |
Energijska vrednost | 1793 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 15,7 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 45,4 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Informacije o alergenih
PURANJI FILE Z MOZZARELO (mlečni izdelek)