Puranji ragu, gluhi štruklji
Ragu je gosta dušena jed iz sesekljanega ali na kose narezanega mesa, lahko z gobami in zelenjavo, v blago pikantni omaki.1 Meso podušijo v lastnem soku na maščobi, potresejo z moko, nato zalijejo z jušno osnovo.
Gluhi štruklji so vzhajanci iz kvašenega testa. Tega razvaljajo v valj, zavijejo v krpo in skuhajo v vodi brez vsakršnega nadeva – od tod naziv gluhi. Razrežejo jih na široke rezine, lahko so zabeljeni ali ne ter ponudijo kot prilogo k mesu. 1
KOT ZANIMIVOST:
Beseda ragu prihaja iz francoske besede ragout, ki je znana že od leta 1642 in je prvotno pomenila »spodbujevalec teka«. Puran je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3). 2
Za ljubitelje štrukljev vsako leto drugi teden v juniju poteka festival "štrukljada", ki se odvija v sklopu Kobariškega sejma. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 636 kcal |
Energijska vrednost | 2671 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,9 g |
Ogljikovi hidrati | 80,2 g |
Sladkorji | 6,9 g |
Beljakovine | 36,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,5 g |
Informacije o alergenih
PURANJI RAGU (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, mleka in zelene), GLUHI ŠTRUKLJI (pšenica)