• Kartica 123
  • AKCIJE
    • Študentska prehrana

Puranji zrezek, curry omaka, njoki

Puranje meso je vir mineralov kot so fosfor, železo, niacin, kalij, kalcij, cink, baker ter vitaminov B. Je okusno in nemastno, zato se vedno bolj uveljavlja v vsakdanji prehrani.

Omaka s curryem in smetano ali mlekom. Curry (ang.) ali kari je azijska dišeča mešanica začimb, ki jo prodajajo kot prašek. Indijski karijev prašek navadno vsebuje cimet, ingver, poper, čili, nageljnove žbice, česen, kardamom, koriander, kumino, muškatni cvet in orešček, piment, lečo, seme indijskega triplata, gorčičino seme in liste karijevca, drevesa izpod Himalaje in s Šrilanke, ki spada v rod citrusov. Karijev je sicer na desetine vrst, vendar v njih nikoli ni vseh sestavin hkrati, zato je nešteto mešanic.1

Njoki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.1

KOT ZANIMIVOST:

Barvo kariju daje kurkuma, ki je po ugotovitvah znanstvenikov, hrana za možgane.1

Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.1

1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.

Hranilna in energijska vrednost porcije jedi

Porcija 510 g
Energijska vrednost 620 kcal
Energijska vrednost 2604 kJ
Hranilna vrednost
Maščobe 12,9 g
Nasičene maščobne kisline 2,7 g
Ogljikovi hidrati 71,7 g
Sladkorji 6,1 g
Beljakovine 51,9 g
Prehranske vlaknine 3,6 g

Informacije o alergenih

CURRY OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), NJOKI (pšenica, jajca, sledi oreščkov)

Slorest d.o.o.
Verovškova 55a
1000 Ljubljana


tel.: +386 (0)1 300 42 40
fax: +386 (0)1 300 42 60
e-mail: info@slorest.si


Izdelava spletne strani: Sibit d.o.o. | Slorest d.o.o. © 2025
Naša spletna stran uporablja piškotke Za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska uporabljamo piškotke. Če se z namestitvijo piškotkov strinjate, kliknite »shrani« in nemoteno nadaljujte z uporabo spletne strani.ShraniNE
Nastavitev piškotkov