Puranji zrezek, curry omaka, njoki
Puranje meso je vir mineralov kot so fosfor, železo, niacin, kalij, kalcij, cink, baker ter vitaminov B. Je okusno in nemastno, zato se vedno bolj uveljavlja v vsakdanji prehrani.
Omaka s curryem in smetano ali mlekom. Curry (ang.) ali kari je azijska dišeča mešanica začimb, ki jo prodajajo kot prašek. Indijski karijev prašek navadno vsebuje cimet, ingver, poper, čili, nageljnove žbice, česen, kardamom, koriander, kumino, muškatni cvet in orešček, piment, lečo, seme indijskega triplata, gorčičino seme in liste karijevca, drevesa izpod Himalaje in s Šrilanke, ki spada v rod citrusov. Karijev je sicer na desetine vrst, vendar v njih nikoli ni vseh sestavin hkrati, zato je nešteto mešanic.1
Njoki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.1
KOT ZANIMIVOST:
Barvo kariju daje kurkuma, ki je po ugotovitvah znanstvenikov, hrana za možgane.1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 620 kcal |
Energijska vrednost | 2604 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,7 g |
Ogljikovi hidrati | 71,7 g |
Sladkorji | 6,1 g |
Beljakovine | 51,9 g |
Prehranske vlaknine | 3,6 g |
Informacije o alergenih
CURRY OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), NJOKI (pšenica, jajca, sledi oreščkov)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |