
Puranji zrezek v belušni omaki, njoki
Puranje meso uporabljajo v številnih kulturno pomembnih dogodkih. V Ameriki in Kanadi je puran v pečici tradicionalna jed, ki se pripravlja na zahvalni dan.1 Zrezke se duši ali cvre, peče na žaru ali v pečici, postreže z omakami itd.
Špargelj ali navadni beluš raste samoniklo po celem svetu. Ima užitne debele podzemne poganjke. Mlade poganjke belušev nabiramo v sezoni, ki traja kakšen mesec (april-maj). Pri nakupu belušev je potrebno paziti, da so sveži, saj stari in oveneli grenijo. Doma jih osvežimo tako, da odrežemo spodnji del in jih postavimo za nekaj časa v vodo. Beluše uporabljamo pri pripravi juh, v solatah, priljubljeni so tudi v omakah. Beluši vsebujejo zelo malo kalorij, hkrati so znani po tem, da odvajajo tekočino, zaradi česar močno čistijo ledvice.2
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.2
KOT ZANIMIVOST:
Puranje meso je belo meso, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Je bogat vir aminokisline triptofan, ki je organizem ne more sam proizvajati. Aminokislina je naravni relaksant ter osnova za nastanek hormona serotonina, ti. ''hormona sreče'' in vitamina niacina (vitamin B3).3
Belušem pripisujejo afrodizično moč. Iz belušev delajo belušno vino, ki postaja priljubljeno tudi pri nas. Beluše je najbolj priporočljivo kuhati v sopari, nekateri v vodo dodajo še kis, ki ohrani barvo in izboljša okus belušev.3
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.2
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Turkey_meat
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
3. http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Triptofan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 652 kcal |
Energijska vrednost | 2738 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,8 g |
Ogljikovi hidrati | 71,6 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 8,8 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
BELUŠNA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc in zelene), NJOKI (pšenica, jajca, sledi oreščkov)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.