Puranji zrezek v bučkini omaki, široki rezanci
Puranje meso je nemastno in lažje prebavljivo, vsebuje veliko vitaminov B ter tudi nekaj mineralov. V naši slovenski zemlji tega minerala primanjkuje, zato je dobro uživati živila, ki vsebujejo selen.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Purane so gojili že Azteki in Severnoameriški Indijanci. Španski osvajalci so jih prinesli v Evropo leta 1523. 1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 688 kcal |
Energijska vrednost | 2890 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 65,6 g |
Ogljikovi hidrati | 5,7 g |
Sladkorji | 56,1 g |
Beljakovine | 1,8 g |
Prehranske vlaknine | BUČKINA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca) g |
Informacije o alergenih
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |