Puranji zrezek v gobovi omaki, široki rezanci
Puranje meso je nemastno in lažje prebavljivo, vsebuje veliko vitaminov B ter tudi nekaj mineralov.
Gobova omaka je pripravljena iz prepraženih različnih gob (posušenih ali zamrznjenih), na čebuli ali brez, v smetanovi ali naravni omaki.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga1. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Purane so gojili že Azteki in Severnoameriški Indijanci. Španski osvajalci so jih prinesli v Evropo leta 1523.
Sveže nabrane gobe je treba uporabiti še isti dan. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Prevrete zamrznjene gobe izgubijo del arome in okusa. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 572 kcal |
Energijska vrednost | 2402 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,9 g |
Ogljikovi hidrati | 61,7 g |
Sladkorji | 2,5 g |
Beljakovine | 50,1 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
PURANJI ZREZEK V GOBOVI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)