Puranji zrezek v smetanovi omaki z rukolo, njoki
Pusti puranji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. smetanova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti. Rukola ali rukvica je zelenjava z močnim okusom, ki spada med križnice. Vsebuje natrij, kalij, kalcij, železo, fosfor, folate, vitamin A in vitamine skupine B.1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.3
KOT ZANIMIVOST:
Za aromo rukole naj bi bilo odgovornih več kot 50, po nekaterih podatkih celo 67 različnih snovi, med njimi produkti zdaj že znanih glukozinolatov. Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko te spojine, če jih pojemo v večjih količinah, pomembno prispevajo k razstrupitvi organizma in zaščiti pred oksidativnim stresom ter s tem zmanjšajo tveganje za nastanek raka.2
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.3
1. http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=3409
2. http://www.kvarkadabra.net/rukola
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 728 kcal |
Energijska vrednost | 3058 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,5 g |
Ogljikovi hidrati | 75,6 g |
Sladkorji | 7,1 g |
Beljakovine | 53,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Informacije o alergenih
PURANJI ZREZEK V SMETANOVI OMAKI Z RUKOLO (pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi jajc), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek)