Ribji file s krompirjem in čilijem, kus kus z blitvo
Ribji file so vzdolžne polovice rib, odluščene od hrbtenice in očiščene od kosti. Ribje meso vsebuje kvalitetne beljakovine in zdrave vrste maščob (omega 3), ki zmanjšujejo možnost za pojav krvnih strdkov in poapnenja žil. Krompir je danes ena izmed najbolj pogosto uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. 2
Čili (pravimo mu tudi kajenska ali pekoča paprika), je znan po svojem žgočem okusu, ki ga daje nekaterim indijskim, mehiškim in kitajskim jedem. Uporablja se tudi za spodbujanje prebave in za lajšanje bolečin. Kapsaicinoidi so zaslužne oljne spojine, ki dajejo čiliju zdravilne sposobnosti. 3
Kus kus je zdrob trde pšenice, industrijsko pridelana pšenična jed, podobna instant zdrobu, ki je pripravljena v 5 minutah. Uživa se lahko kot prilogo ali pa kot glavno jed z različnimi zelenjavnimi in mesnimi omakami ter kot sestavni del hladnih solat. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri čemer prednjači Japonska, kjer so začeli jesti rdeče meso šele s prihodom tujcev. Japonec poje v povprečju 100 kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4 kg. 1
Čili izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba.
V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja. Redno uživanje pekočega čilija spodbuja krvni obtok in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Čili lahko povzroči tudi čiščenje dihalnih poti, saj s svojim ogrevajočim in spodbujajočim delovanjem poveča količino sluzi in prečisti dihalne poti. Spodbuja tudi prebavo – poveča namreč izločanje želodčne kisline in s tem zagotavlja, da jo je dovolj za uničenje bakterij v hrani. 2,3
Kus kus je zelo stara Severnoafriška berberska jed iz grobo mlete pšenice, koruze, prosa ali ješprenja. Največkrat je prelita z zelenjavnimi ali mesnimi omakami. Posebnost je maroški sladki kus kus 2seffa", začinjen s cimetom, sladkorjem in suhim sadjem.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir
3. https://www.bodieko.si/cili
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 760 g |
Energijska vrednost | 1175 kcal |
Energijska vrednost | 4935 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 53,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 16,9 g |
Ogljikovi hidrati | 113,5 g |
Sladkorji | 15,5 g |
Beljakovine | 57,6 g |
Prehranske vlaknine | 13,8 g |
Informacije o alergenih
RIBJI FILE (ribe, mleko in mlečni izdelek, jajce, pšenica), KUS KUS Z BLITVO (pšenica)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.