Ribji file v curry omaki, bombay krompir s paradižnikom – Indijska animacija
Ribji file so vzdolžne polovice rib, odluščene od hrbtenice in očiščene od kosti. Ribje meso vsebuje kvalitetne beljakovine in zdrave vrste maščob (omega 3), ki zmanjšujejo možnost za pojav krvnih strdkov in poapnenja žil.
Omaka s curryem in smetano ali mlekom. Curry (ang.) ali kari je azijska dišeča mešanica začimb, ki jo prodajajo kot prašek. Indijski karijev prašek navadno vsebuje cimet, ingver, poper, čili, nageljnove žbice, česen, kardamom, koriander, kumino, muškatni cvet in orešček, piment, lečo, seme indijskega triplata, gorčičino seme in liste karijevca, drevesa izpod Himalaje in s Šrilanke, ki spada v rod citrusov. Karijev je sicer na desetine vrst, vendar v njih nikoli ni vseh sestavin hkrati, zato je nešteto mešanic. 1
Bombay krompir s paradižnikom je značilna indijska priloga - krompir se najprej speče, skuha ali ocvrejo. Nato se mu doda značilne indijske začimbe (curry, kurkumo, ingver, koriander). Krompirju med toplotno obdelavo lahko dodamo tudi narezan paradižnik.
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri mečer prednjači Japonska, kjer so začeli jesti rdeče meso šele s prihodom tujcev. Japonec poje v povprečju 100 kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4 kg. 1
Barvo kariju daje kurkuma, ki je po ugotovitvah znanstvenikov, hrana za možgane. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590 g |
Energijska vrednost | 781 kcal |
Energijska vrednost | 3280 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 91,2 g |
Sladkorji | 21,1 g |
Beljakovine | 49,8 g |
Prehranske vlaknine | 13,5 g |
Informacije o alergenih
RIBJI FILE V CURRY OMAKI (mlečni izdelek, ribe in sledi soje, zelene)