Ričet s prekajenim mesom
Ričet je tradicionalna slovenska jed iz ješprenja, fižola, krompirja, jušne zelenjave in suhega mesa. 1
Z dodatkom prekajenega mesa ričet dobi značilen okus, vlaknine pa poskrbijo za bolj gosto strukturo. Ješprenj je zelo zdravo žito, saj vsebuje vlaknino beta-glukan, ki veže holesterol in žolčne kisline in s tem zmanjša njihovo absorbcijo in posledično njihovo koncentracijo v krvi ter ugodno vpliva na črevesno mikrofloro. 2
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je ta jed veljala za revnejši sloj, danes pa poznamo zdravstvene učinke ješprenja, zato je cenjen tudi v visoki kulinariki.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Beta-glukan
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 740 kcal |
Energijska vrednost | 3108 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 48,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,9 g |
Ogljikovi hidrati | 46,2 g |
Sladkorji | 2,3 g |
Beljakovine | 29,7 g |
Prehranske vlaknine | 12,1 g |
Informacije o alergenih
pšenica - ječmen