Rižev narastek, preliv z gozdnimi sadeži
Rižev narastek je jed iz kuhanega riža v mleku ali vodi, zmešana z jajci in pečena v pečici. Lahko mu dodamo sadje, npr. jabolka ali skuto, pojemo kot glavno jed ali sladico. Okusen je slan, ki ga jemo s solato ali sladek, ki mu dodamo sadni preliv. Enostaven je za domačo pripravo, njegov okus pa lahko popestrimo z dodatkom vanilije (kokosom, oreščki, suhim sadjem itd.).
Na splošno je preliv vsaka tekočina ali jed, ki jo prelijejo čez drugo jed. Jed s prelivom postane bolj privlačna na pogled. Največkrat s prelivom prelijemo razne narastke, ki tako postanejo še bolj sočni. preliv iz gozdnih sadežev pa nima le dekorativne funkcije, temveč prispeva tudi vitamine in minerale, saj se jih delno obdrži tudi po toplotni obdelavi.
KOT ZANIMIVOST:
Riž je visoka tropska trava, katere domovina je Azija. Najboljši riž za pripravo riževega narastka je brušen kratkozrnati riž, za bolj zdravo različico pa ga lahko pripravimo tudi iz nebrušenega rjavega riža, ki vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov.
Gozdni sadeži so priljubljeni v vseh oblikah, vendar samo s svežimi izkoristimo vso njihovo hranilno vrednost. Znani po nizkem glikemičnem indeksu, kar pomeni, da ne vplivajo močno na dvig krvnega sladkorja.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 640 kcal |
Energijska vrednost | 2688 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 115,8 g |
Sladkorji | 40,1 g |
Beljakovine | 13,8 g |
Prehranske vlaknine | 4,8 g |
Informacije o alergenih
RIŽEV NARASTEK (mlečni izdelek, jajca)