Rižev narastek z jabolki, kompot
Rižev narastek je jed iz kuhanega riža v mleku ali vodi, zmešana z jajci in pečena v pečici. Z naribanimi jabolki narastek postane še bolj sočen. Lahko ga jemo kot glavno jed ali pa za sladico.
Kompot je sadje kuhano v vodi, lahko še z dodanimi začimbami in sladkorjem. Uživa se lahko topel ali hladen, kot sladica ali osvežilna pijača. Med najbolj priljubljenimi je kompot iz mešanega sadja. 1
KOT ZANIMIVOST:
Riž je visoka tropska trava, katere domovina je Azija. Najboljši riž za pripravo riževega narastka je brušen kratkozrnati riž, za bolj zdravo različico pa ga lahko pripravimo tudi iz nebrušenega rjavega riža, ki vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov. 1
Kompot je del kulinarike v različnih državah južne, vzhodne in srednje Evrope. Uzvar je različica kompota, ki je pripravljen iz suhih jabolk, hrušk in sliv, sladkan z medom ali sladkorjem. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 650 g |
Energijska vrednost | 674 kcal |
Energijska vrednost | 2831 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 125,6 g |
Sladkorji | 59,1 g |
Beljakovine | 15,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
RIŽEV NARASTEK Z JABOLKI (mleko, jajca)