Rizi bizi
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan aldente. Pravi rizibizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.1
KOT ZANIMIVOST:
Največ ga pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.1
1. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 230 g |
Energijska vrednost | 370 kcal |
Energijska vrednost | 1554 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 6,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,8 g |
Ogljikovi hidrati | 69,1 g |
Sladkorji | 2,2 g |
Beljakovine | 8,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,2 g |
Informacije o alergenih
/