Rižota s piščančjim mesom
Jed izvira iz Azije (pilav) od koder se je razširila v Sredozemlje: dušen riž z mesom in zelenjavo. Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je kuhan 'al dente', za dodano antioksidativno vrednost in višjo vsebnost vlaknine je pomembna zelenjava.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo risotto ("rižek").
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 650 kcal |
Energijska vrednost | 2730 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 109,7 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 29,6 g |
Prehranske vlaknine | 2,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek