Rižota s puranom in gobami
Rižota izvira iz Azije (pilav) od koder se je razširila v Sredozemlje. Najbolj primeren riž za rižote je riž sorte "arborio" ali "carnaroli", saj so zrna kratka in vpijejo le toliko vode, da izločijo ravno prav škroba, da rižota ostane sočna in hkrati nerazkuhana oz. »al dente«. Kombinacij rižot je ogromno, od zelenjavnih, mesnih, mešanih, gobovih...
Čeprav je čas svežih gob jeseni, jih za jedi uporabljamo tudi zamrznjene. Gobe s svojimi sestavinami polisaharidi, pomagajo krepiti imunski sistem.1
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek").1
Gobe so zakladnica mineralov in zdravilnih snovi. Snovi iz gob imajo velik medicinski potencial in jih znanstveniki še raziskujejo.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 668 kcal |
Energijska vrednost | 2806 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 87,3 g |
Sladkorji | 1,4 g |
Beljakovine | 40,9 g |
Prehranske vlaknine | 2,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja, listna zelena