Rižota s svinjskim mesom in gobami
Rižota iz parboild riža, ki je predelan po posebnem postopku termične obdelave s paro ali vročo vodo, s tovrstnim postopkom se v večji meri ohranijo minerali in vitamini v zrnih riža. S koščki pustega svinjskega mesa in gobami riža nevtralnega oskusa postane aromatičen, obrok pa obogaten z raznimi minerali in polisaharidi iz celičnih sten gob, ki imajo vlogo pri krepitvi imunskega sistema.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz "rižota" smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek"). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 570 kcal |
Energijska vrednost | 2394 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,4 g |
Ogljikovi hidrati | 86,7 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 31,8 g |
Prehranske vlaknine | 3,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mleko, soja