Rižota s svinjskim mesom in zelenjavo
Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je huhan 'al dente'. Svinjsko meso je znano po visoki vsebnosti beljakovin, železa in cinka. Zelenjava pa obroku doda pisanost ter kar je še bolj pomembno – vlaknine, ki skrbijo za sitost in boljšo prebavo ter mikrohranila, ki sodelujejo pri presnovi in se vključujejo v tkiva.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek").
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 667 kcal |
Energijska vrednost | 4794 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 11,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,4 g |
Ogljikovi hidrati | 106,5 g |
Sladkorji | 1,2 g |
Beljakovine | 34,4 g |
Prehranske vlaknine | 5,4 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, soja, listna zelena