Rižota z bučkami in gamberi
Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je kuhan "al dente", za dodano antioksidativno vrednost so pomembne bučke, gamberi pa dodajo jedi morski pridih. Slednji so repki majhnih morskih rakcev, ki imajo veliko beljakovin, zelo malo maščob in so dober vir joda, ki ga poleg jodirane soli, v večji količini vsebuje le nekaj živil. 1
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek"). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 542 kcal |
Energijska vrednost | 2276 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 86,8 g |
Sladkorji | 1,6 g |
Beljakovine | 26,5 g |
Prehranske vlaknine | 2,8 g |
Informacije o alergenih
raki, mehkužci, mlečni izdelek, sledi jajc, pšenice, soje in zelene