
Rižota z bučkami in gamberi
Riž za rižoto je najboljši, če je kratek, okrogel ali ovalen, ki vpije veliko vode. Najboljšo hranilno vrednost ima, če je kuhan "al dente", za dodano antioksidativno vrednost so pomembne bučke, gamberi pa dodajo jedi morski pridih. Slednji so repki majhnih morskih rakcev, ki imajo veliko beljakovin, zelo malo maščob in so dober vir joda, ki ga poleg jodirane soli, v večji količini vsebuje le nekaj živil. 1
KOT ZANIMIVOST:
Izraz rižota smo dobili od Italijanov, ki tej jedi rečejo "risotto" ("rižek"). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 542 kcal |
Energijska vrednost | 2276 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 86,8 g |
Sladkorji | 1,6 g |
Beljakovine | 26,5 g |
Prehranske vlaknine | 2,8 g |
Informacije o alergenih
raki, mehkužci, mlečni izdelek, sledi jajc, pšenice, soje in zelene
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.