Roastbeef na žaru, gratinirana zelenjava
Roastbeef je meso iz govejega hrbta od reber, skoraj do konca (do stegen). Leži nad pljučno pečenko. Primeren je za hitro pečenje, žar, dušenje. Pripravijo ga za peko v celem kosu ali v zrezkih.
Zelenjava je gratinirana z jajcem, kislo smetano, trdim in mehkim sirom ter pečena v pečici. Zelenjava obogati prilogo tako z barvami kot tudi s hranilno vrednostjo.
KOT ZANIMIVOST:
V ZDA roastbeef izrežejo skupaj s pljučno pečenko in razrežejo na steake, debele 2,5 cm.
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 609 kcal |
Energijska vrednost | 2558 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 28,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 11,8 g |
Ogljikovi hidrati | 36,2 g |
Sladkorji | 1,3 g |
Beljakovine | 57,7 g |
Prehranske vlaknine | 10,0 g |
Informacije o alergenih
GRATINIRANE TESTENINE (jajca, mlečni izdelek)